iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Ρεσιτάλ ηθοποιίας από
τον 86χρονο Σερ
Άντονι Χόπκινς (video)


Έρχεται την Πέμπτη στους Ελληνικούς κινηματογράφους η εκπληκτική ταινία ''Μια Ζωή (One Life) σε σκηνοθεσία Τζέιμς Χόους, με πρωταγωνστές Άντονι Χόπκινς, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ, Τζόνι Φλιν και Λένα Όλιν.

Περίληψη: Ο Νίκι επισκέφτηκε την Πράγα τον Δεκέμβριο του 1938 και βρήκε οικογένειες, που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα με την άνοδο των Ναζί στη Γερμανία και την Αυστρία, ζώντας σε απελπιστικές συνθήκες και υπό την απειλή της ναζιστικής εισβολής. Πόσα παιδιά θα μπορούσε να σώσει αυτός και η ομάδα του, πριν κλείσουν τα σύνορα;

Η αληθινή ιστορία του Σερ Νίκολας Γουίντον, ο οποίος έσωσε συνολικά 669 παιδιά πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ένας Λονδρέζος μεσίτης ταξιδεύει στην Πράγα τον Δεκέμβριο του 1938 και συναντά οικογένειες Εβραίων, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Γερμανία και την Αυστρία εξαιτίας της ανόδου των Ναζί. Αμέσως, συνειδητοποιεί πως πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να σώσει όσο δυνατόν περισσότερους, προτού κλείσουν τα σύνορα της Τσεχίας.

Πενήντα χρόνια αργότερα, το 1988, ο Nίκι κατηγορεί τον εαυτό του για τη μοίρα των παιδιών, που δεν κατάφερε να φέρει με ασφάλεια στην Αγγλία, ενώ βιώνει μεγάλη συναισθηματική αναταραχή μετά από τον πόλεμο, στοιχειωμένος από οδυνηρές αναμνήσεις. Όμως , όταν μια ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή του BBC, το «That’s Life!», τον καλεί, μια έκπληξη τον περιμένει, καθώς εκεί θα γνωρίσει μερικά από τα παιδιά, ενήλικες πλέον, που έσωσε το 1939. Μετά από αυτή την επαφή, αρχίζει να συμβιβάζεται με τις ενοχές και τη θλίψη, που κουβαλούσε για πέντε δεκαετίες.

Βασισμένος στο βιβλίο «If It’s Not Impossible» της κόρης του «Νίκι», της Μπάρμπαρα Γουίντον, ο Τζέιμς Χόοους κινείται σε δύο χρόνους: στη δεκαετία του ’30, όταν ο νεαρός Νίκολας- έξοχος ο Τζόνι Φλιν στον ρόλο -παλεύει για τη σωτηρία των παιδιών και στη δεκαετία του ’80, όταν πλέον σε μεγάλη ηλικία, αποφασίζει να δημοσιοποιήσει την περιπέτεια του.

Μένοντας στα πλαίσια μιας ακαδημαϊκής βιογραφίας, που έχει ως κεντρικό ήρωα έναν σπάνιο άνθρωπο, ο Χόους ξεδιπλώνει, χωρίς εντυπωσιασμούς μια ιστορία που από μόνη της έχει να πει πολλά. Αυτός όμως που αναμφίβολα κερδίζει τις εντυπώσεις είναι ο σερ Άντονι Χόπκινς σε μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία, που δίνει πνοή σε ένα συμβατικό biopic, χαρίζοντας με την υποκριτική του δεινότητα πολλά επίπεδα ανάγνωσης σε ένα σενάριο, που χωρίς αυτόν εύκολα θα μπορούσε να γίνει ως και μελό. Στο δικό του βλέμμα όμως συγκεντρώνεται ο πόνος και η ενοχή της ανθρωπότητας και στα δικά του χείλη φράσεις, όπως το «ποτέ δεν είναι αρκετά όσα κάνεις», αποκτούν μια άλλη διάσταση.