iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Ραφήνα 100 ημέρες της
νέας Δημοτικής Αρχής
στο ''τρίγωνο του διαβόλου'' Ίντριγκα


Εκατό ημέρες διοίκησης συμπληρώνει η νέα Δημοτική Αρχή Ραφήνας Πικερμίου. 

Είναι ένας στρογγυλός αριθμός, ο οποίος είθισται να αποτελεί κομβικό σημείο για ανασκοπήσεις, απολογισμούς, στατιστικές κλπ. Η ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr απαρέγκλιτα σταθερή στον κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ, με ευπρέπεια και ηπιότητα προφανώς σήμερα δεν θα ασκήσει αυστηρή κριτική, ούτε θα επιδιώξει εισαγγελικό λόγο, αλλά ούτε και θα διεκδικήσει ρόλο παράγοντα. Θα αρκεστούμε για σήμερα, σε μία εξαιρετικά σοβαρή δημοσιογραφική επισήμανση. Βρισκόμαστε δύο εβδομάδες πριν τον Πάσχα, πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα το πρώτο δυνατό crash test της νέας δημάρχου με την άγρια καθημερινότητα του πολίτη. Δηλαδή ''στραγγαλισμός'' της πόλης από τα οχήματα των χιλιάδων εκδρομέων οι οποίοι θα ''εισβάλλουν'' για αναχώρηση από το λιμάνι για νησιά, κάτι που θα προκαλέσει ''ασφυξία'' στις θέσεις στάθμευσης, αλλά και μποτιλιάρισμα τόσο στην ''καρμανιόλα'' της Φλέμινγκ όσο και στο κέντρο της Ραφήνας. Επίσης αύξηση των πτήσεων πάνω από την πόλη λόγω της εορταστικής περιόδου επιτείνοντας το πραγματικό μαρτύριο του θορύβου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τρία τεράστια υπαρκτά προβλήματα λοιπόν και όχι αποκυήματα της φαντασίας των πολιτών ή των δημοσιογράφων. Η Ραφήνα θα βρεθεί στη μέγγενη από ξηράς (Φλέμινγκ), αέρος (αεροδρόμιο) και θαλάσσης (λιμάνι). Το λεγόμενο ''τρίγωνο του διαβόλου'' ή ''τρίγωνο των Βερμούδων''*

Προφανώς δεν έχει γίνει το παραμικρό για να γλιτώσουμε από αυτόν τον εφιάλτη και η εικόνα της πόλης το φετινό Πάσχα θα είναι η ίδια - ίσως και χειρότερη λόγω καλοκαιρίας καθώς το Πάσχα πέφτει 5 Μαίου.

Όμως αυτή η ''μικρή'' εικόνα προιδέαζει και για τη ''μεγάλη'' εικόνα του φετινού καλοκαιριού. Σε δυόμισι μήνες και ημερολογιακά αρχίζει η θερινή περίοδος.

Υπάρχει ελπίδα να μειωθούν οι εκατοντάδες πτήσεις πάνω από τα κεφάλια μας κυριολεκτικά καθημερινά από τις 5 και μισή τα ξημερώματα έως τις 2 και μισή τη νύχτα ? Υπάρχει ελπίδα να ξανακοιμηθούμε σαν άνθρωποι? Υπάρχει ελπίδα να ξαναεργαστούμε με στοιχειώδη ησυχία? Υπάρχει ελπίδα να πιούμε έναν καφέ στην πόλη χωρίς να χρειαστεί να φωνάζουμε?

Υπάρχει ελπίδα να δημιουργηθούν νέες, επαρκείς, θέσεις στάθμευσης ώστε ένας κάτοικος ή επισκέπτης της πόλης να πιεί άνετα έναν καφέ, να φάει σε μια ταβέρνα ή να ψωνίσει στην τοπική αγορά? Υπάρχει ελπίδα να μην σκοτώνονται ή τραυματίζονται άνθρωποι στην τριτοκοσμική ''λαιμητόμο'' της Φλέμινγκ?

Υπάρχει ελπίδα να μην κάνει ένας κάτοικος αυτής της πόλης μισή ώρα μέχρι να φτάσει από την πόλη στη Διασταύρωση όταν έρχεται καράβι? Υπάρχει ελπίδα να ακούγεται δεκάδες φορές καθημερινά ή τα Σαββατοκύριακα η εκκωφαντική ''μπουρού''? Υπάρχει ελπίδα να μειωθεί ο μολυσμένος αέρας από τις καπνοδόχους των πλοίων? 

Στην προεκλογική περίοδο η δήμαρχος και η παραταξή της, καθώς και οι άλλες παρατάξεις έκαναν ''σημαία'' (και καλώς) αυτά τα τρία θηριώδη προβλήματα, υποσχόμενες ότι έχουν λύση και ''τάζοντας λαγούς με πετραχήλια''. Στηλίτευσαν με την πιο αυστηρή γλώσσα τον τ. δήμαρχο και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Τώρα δεν διοικεί ο τ. δήμαρχος. Τώρα διοικεί η κ. Τσεβά. Η οποία παρεμπιπτόντως κάποια στιγμή θα κουραστεί, δεν θα αντέξει άλλο να επιτίθεται στα - όπως της αρέσει ηδονικά να αποκαλεί "πληρωμένα ΜΜΕ'' - επίσημα μέσα ενημέρωσης. 

Εκατό ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, μάλλον η περίοδος χάριτος από την τοπική κοινωνία αρχίζει να τελειώνει. Και λέμε αρχίζει να τελειώνει γιατί άντε να περάσουν και οι Άγιες ημέρες του Πάσχα. Άντε να περάσουν και οι εξετάσεις των σχολείων. Άντε να περάσουν και οι καλοκαιρινές διακοπές. Μετά η κοινωνία θα έχει δει σε όλο της το μεγαλείο τη ''μεγάλη'' εικόνα που λέγαμε παραπάνω. Και θα έχει συνειδητοποιήσει πως δεν φταίει ούτε ο τ. δήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς, ούτε φυσικά πέραν πάσης αμφιβολίας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

Πολύ φοβόμαστε όμως ότι η κ. δήμαρχος θα επιρρίψει ευθύνες για το χαοτικό καλοκαίρι που μας περιμένει (στο ''τρίγωνο των Βερμούδων'' αναφερόμαστε) ξανά στον τ. δήμαρχο και στα ''πληρωμένα μέσα''.

Η δημοσιογραφική μας άποψη, την επαναλαμβάνουμε σταθερά εδώ και τέσσερα χρόνια, δεν υπάρχει ελπίδα να σωθεί η Ραφήνα. Το λιμάνι θα παραμείνει στη θέση του (δεν μπορεί να γίνει αλλιώς να είμαστε λογικοί) και θα διογκωθεί άρα περισσότερα δρομολόγια. Το αεροδρόμιο θα παραμείνει στα Σπάτα (δεν μπορεί να γίνει αλλιώς να είμαστε λογικοί) και οι πτήσεις θα πληθαίνουν. Και η Φλέμινγκ δυστυχώς θα παραμείνει καρόδρομος του 50' κίνδυνος - θάνατος. Αυτή ήταν η μοίρα της Ραφηνούλας μας. Να βρεθεί ανάμεσα σε τρία ''θηρία''. Το λιμάνι (ΤΑΥΠΕΔ), το αεροδρόμιο (συνεκμετάλλευση Ελληνικού Δημοσίου και ξένων επενδυτών) και την Περιφέρεια Αττικής που είναι υπεύθυνη για τη Φλέμινγκ.

Συνεπώς αυτό που μας προσβάλει δεν είναι η απραξία (σε καμία περίπτωση δεν πιστεύουμε πως πρόκειται για αδιαφορία), αλλά οι προεκλογικές πομφόλυγες ότι η Ραφήνα θα γίνει παράδεισος.

Βεβαίως μακάρι να γίνει ένα αυτοδιοικητικό - πολιτικό θαύμα και αυτό ή το επόμενο ή κάποιο καλοκαίρι στο μέλλον η Ραφήνα να απαλλαγεί από αυτή την παράνοια με τις πτήσεις, την πληθώρα των δρομολογίων των πλοίων και τον δρόμο ντροπής της Φλέμινγκ. Ποιός νοήμων άνθρωπος δεν το επιθυμεί?

Τουλάχιστον ας προσευχηθούμε για το καλοκαίρι, μην καεί κι άλλο δάσος, όσο απέμεινε, στον τόπο μας. Πάντως είμαστε σίγουροι ότι σε αυτόν τον τομέα γίνεται η καλύτερη δυνατή προετοιμασία - πρόληψη και έχουν γνώση οι φύλακες...

---

*Το Τρίγωνο των Βερμούδων, αλλιώς Τρίγωνο του Διαβόλου, είναι μια περιοχή στο δυτικό τμήμα του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού, στην οποία λέγεται ότι ένας αριθμός αεροσκαφών και πλοίων έχουν εξαφανιστεί κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Οι περισσότερες αξιόπιστες πηγές ωστόσο υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένα μυστήριο. Διάφοροι αστικοί μύθοι έχουν αποδώσει αυτές τις εξαφανίσεις σε παραφυσική δραστηριότητα ή σε εξωγήινα όντα. Τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία, ωστόσο, δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των περιστατικών περιεγράφησαν ανακριβώς ή «διανθίστηκαν» από μεταγενέστερους συγγραφείς, και πολλές επίσημες υπηρεσίες έχουν δηλώσει ότι ο αριθμός και η φύση των εξαφανίσεων περιοχή είναι παρόμοια με οποιαδήποτε άλλη περιοχή του ωκεανού. Οι πλευρές του τριγώνου έχουν μήκος 1.000 ναυτικά μίλια η καθεμιά και το ύψος του είναι 866 ναυτικά μίλια. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακτοφυλακή, πρόκειται περί μύθου, καθώς κανένα ίχνος κάποιου υπερφυσικού φαινομένου δεν εντοπίστηκε στον συγκεκριμένο χώρο, ύστερα από έρευνες.