iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Χρήστος Ταμπουρατζής:
''Η μουσική είναι
ένας μαγικός τόπος''


 
Ο κιθαρίστας και συνθέτης  Χρήστος Ταμπουρατζής ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα τη δεκαετία του '80 με διάφορα γκρουπ σε γνωστές μουσικές σκηνές της εποχής. Συνεργάστηκε με πολλούς Έλληνες και Ξένους καλλιτέχνες για πολλά χρόνια σε ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις, ενώ συνθετικά έχει συνεργαστεί με κορυφαίους Έλληνες ερμηνευτές, όπως ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.
Η προσωπική του δισκογραφία περιλαμβάνει 9 Project s : "Mirror", "Back Seat", "Symmetry of Mind", "Cargo", "The Other Side of My Soul", "I Won't be Broken", "Cell", "Moment in Time" , "More Than a Day".
 H μουσικη του κινείται σε Soul,Funk,Jazz δρόμους επηρεασμένος  απο Jeff Beck ,Steve Lukather ,Steve Wonder Από το 2018 έως σήμερα έχει βραβευτεί με 5  Global Music Awards . Έχει κάνει διεθνείς συνεργασίες: Francis Hylton (Incognito), Phillip Brandon, Mohini Day, Abhijith P S Nair, Mihail Yoosivof, Blue Raspberry, Haig Yazdjian, Thomas Mooter, Pandelis Stoikos, Tony Lakatos , Juliana da Silva Lakis Zois , Yiorgos Zikoyiannis  David Lynch.
Το Σάββατο 3 Ιουνίου θα βρίσκεται στη Ραφήνα για μια συναυλία στo οικολογικό φεστιβάλ ''Ποσειδωνία''.
Η μουσική είναι ένας κόσμος που δεν θα προλάβουμε να εξερευνήσουμε ολόκληρο ποτέ?
Η Μουσική είναι άβυσσος, ένας μαγικός τόπος , χωρίς περιορισμούς, που ανάλογα την εποχή που ζούμε συλλέγουμε στιγμιότυπα της για λίγο.. Μεγάλη πληροφορία , μίξη πραγμάτων ,πολιτισμών, ρυθμών και αισθητικής. Σίγουρα στη ζωή μας δε μπορούμε να έχουμε όλη την εικόνα...από όλο αυτό το μεγαλείο.
Ποιά είναι η μαγική στιγμή που αντιλαμβάνεσαι ότι θα γίνεις μουσικός?
Ήμουν 12 χρονών περίπου όταν είχα πάει σε μια συναυλία σε κάποιο συγκρότημα.
Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα μάλλον ότι αυτό θέλω να κάνω στη ζωή μου... μετά αυτό έγινε ο μόνος μου σκοπός! Ανακαλύπτοντας τον κόσμο της Μουσικής ... σιγουρεύτηκα.
Υπάρχει ημέρα στη ζωή σου που δεν έπιασες την κιθάρα σου?
Ξεκινώντας ήμουν τρελά πορωμένος ήθελα να το κατακτήσω, μελέταγα απίστευτες ώρες την ημέρα,
για πολλά χρόνια .Η μελέτη ήταν τρόπος ζωής μου ,μετέπειτα ήρθε η σύνθεση και τώρα πια νομίζω είναι και τα δυο παρέα κερδίζοντας όμως η σύνθεση γιατί μέσα από αυτό μπορώ και καταθέτω το στίγμα μου , την εξέλιξή μου .
Τι σου δίνει έμπνευση και χαρά για δημιουργία?
Έμπνευση μπορώ να πάρω από πολλά πράγματα. Μάλλον στα δύσκολα συνθέτω πιο δημιουργικά στιγμή όμως μπορεί να σου φτιάξει ένα όνειρο μια σκέψη μια σημείωση, κάτι για να συνεχίσω μετά...η χαρά έρχεται μετά την ολοκλήρωση του έργου . Τώρα πια μετά από 9 Project αυτόματα έχει δημιουργηθεί η ανάγκη να κάνω διαφορετικά πράγματα, συνεργασίες, να δοκιμαστώ σε άλλα Μουσικά ταξίδια.
Ποιοί είναι οι καλλιτέχνες, τα συγκροτήματα που σε ''σφράγισαν''?
Άκουγα και ακούω πολύ Μουσική καθημερινά ανακαλύπτοντας νέα και παλιά Μουσική.
Οι άνθρωποι μου με έχουν χαράξει μουσικά είναι πολλοί. Θα αναφέρω λίγους από τους πάρα πολλούς ... Jeff Beck ,Steve Lukather ,Steve Wonder ,Sting κλπ
Θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι η μουσική είναι το πνευματικό και ψυχικό ''οξυγόνο'' σου?
Στη ζωή μου έχω κάνει μόνο αυτό, και εξακολουθώ να το υπηρετώ ...σαφώς και δύσκολα μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό το Μουσικό οξυγόνο. Νομίζω είμαι αυτό, και νιώθω καλά με αυτό , κοιτώ να είναι τίμιο και ειλικρινές αυτό που κάνω.
Τι είναι σπουδαιότερο σε έναν μουσικό? Το ταλέντο ή το χάρισμα?
Νομίζω ότι η πολλή δουλειά φέρνει πάντα εξαιρετικά αποτελέσματα και απλά το ταλέντο η το χάρισμα σε πάει πιο πέρα...και ίσως σε κάνει να ξεχωρίσεις σε κάθε περίπτωση είναι διαφορετικό και κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική δύναμη και αισθητική.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σου σχέδια και τι σου δίνει αισιοδοξία ότι θα τα πραγματοποιήσεις?
Τα όνειρά μου είναι να παίξω με καλλιτέχνες που αγαπώ να κάνω και άλλες σπουδαίες συμμετοχές ,να κάνω συναυλίες σε εξωτερικό και σε μεγάλα events.
Αισιοδοξία και χαρά αντλώ μέσα από την δουλειά μου βάζοντας νέους στόχους.
Τι θα έλεγες σε έναν νέο καλλιτέχνη που το ονειρό του είναι να δημιουργήσει στην Ελλάδα?
Σε ένα νέο καλλιτέχνη θα πρότεινα να έχει μεγάλα όνειρα και να μην περιοριστεί στην Ελλάδα μια και όλοι ξέρουν τι κάνει η Ελλάδα με τα παιδιά της και τον πολιτισμό.
Όνειρα μεγάλα ,δουλειά ,συνέπεια, πάθος και όλα θα πάνε καλά.
Πώς νιώθεις που θα εμφανιστείς στο οικολογικό φεστιβάλ ''Ποσειδωνία'' της Ραφήνας?
Είναι πραγματικά μεγάλη μου χαρά και τιμή να συμμετέχω σε μια τέτοια εκδήλωση με ένα τόσο όμορφο σκοπό. Ελπίζω να υπάρχει συμμετοχή του κόσμου και να καθιερωθεί.
Σε ευχαριστώ.
Κι εγώ ευχαριστώ.
 
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ