iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Γιάννης Σαμέλης:
Η νεολαία είναι το
οξυγόνο της πατρίδας


Ο δικηγόρος και οικονομολόγος Γιάννης Σαμέλης παίρνει θέση στο προεκλογικό ''γήπεδο''. Τριάντα χρόνια μέλος της Νέας Δημοκρατίας, ήρθε η ώρα για το μεγάλο άλμα στην πολιτική. Υποψήφιος βουλευτής στην ανατολική Αττική με ''όπλα'' τον καθαρό λόγο, την εντιμότητα και την ευπρέπεια. 22 ερωτήσεις από την εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο'' σε έναν νέο πολιτικό που δείχνουν την ''ακτινογραφία'' της σκέψης του. 

Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ

Πώς νιώθει ένας νέος υποψήφιος βουλευτής που μπαίνει στην προεκλογική αρένα για πρώτη φορά?

Ευθύνη, τιμή, και χαρά που η παράταξή μου με επιλέγει για να δώσω από την πρώτη γραμμή αυτή την πολιτική μάχη, αλλά και δέος έναντι της υποχρέωσης να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των

Η πολιτική φαντάζει στα μάτια σας σαν μια κούρσα σπριντ ή ένας μαραθώνιος?

Η πολιτική, ως καθημερινή μάχη με τα προβλήματα, σίγουρα επιβραβεύει τον πιο επίμονο, σίγουρα μαραθώνιος, δεν χωρούν βιασύνες

Είστε μάχιμος δικηγόρος και οικογενειάρχης. Πού χωράει στο 24ωρο σας και η πολιτική?

Η πολιτική είναι μέσα μου όλο το 24ωρο, είτε αυτοτελώς, είτε μέσα από την καθημερινότητά μου και τον τρόπο που ασκώ το λειτούργημά μου, ως καθημερινό παράδειγμα πολιτικής και ιδεολογικής ταυτότητας.

Οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαίου πιστεύετε ότι αποτελούν πολιτικό σταυροδρόμι για τη χώρα?

Στις 21 Μαΐου βρισκόμαστε ενώπιον σκληρού διλήμματος: είτε προχωράμε μπροστά πάνω σε σταθερή πορεία όπως έγινε την τελευταία 4ετία με οικονομική ανάπτυξη και εθνική ασφάλεια, είτε επιστρέφουμε στα καταστροφικά χρόνια ΣΥΡΙΖΑ με κλειστές τράπεζες, υπερφορολόγηση και ανασφάλεια στις πόλεις και στα σύνορά μας. Η επιλογή ανήκει στην καθεμία και τον καθένα από εμάς.

Η ανατολική Αττική ένα ευλογημένο κομμάτι γης με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους κι όμως με τόσες παθογένειες και βασικές ελλείψεις σε υποδομές. Τι σκέφτεστε γι αυτόν τον τόπο αν εκλεγείτε βουλευτής?

Η Ανατολική Αττική είναι ο τόπος όπου ζω και δραστηριοποιούμαι, εδώ που ζει η οικογένειά μου και μεγαλώνει το παιδί μου. Αγαπώ αυτόν τον τόπο και για αυτόν θα αγωνιστώ, για καλύτερες υποδομές [π.χ. μέσα σταθερής τροχιάς, αποχέτευση], ασφάλεια στις πόλεις και τα χωριά μας, και οικονομική ανάπτυξη, που αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε.

Όλοι οι Έλληνες έχουμε πει χιουμοριστικά ''αν ήμουν πρωθυπουργός για μια ημέρα...''. Εσείς ποιό πράγμα θα κάνατε πρώτο?

Δεν συμμερίζομαι την συγκεκριμένη ρήση, αλλά πρώτο πρόβλημα προς αντιμετώπιση είναι για εμένα η οικονομική ευημερία, και η παροχή ευκαιριών ανάπτυξης στους νέους, γιατί η νεολαία είναι το μέλλον, το οξυγόνο της πατρίδας. Εκεί πρέπει να εστιάσουμε.

Σας τρομάζει η γραφειοκρατία? Μη μου πείτε για ''ψηφιακό κράτος'' γιατί υπάρχουν ακόμη ''σημεία και τέρατα'' σε αρκετούς τομείς...

Ως μάχιμος δικηγόρος, καθημερινά αντιμετωπίζω το τέρας της γραφειοκρατίας, σίγουρα όμως η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους άλλαξε προς το καλύτερο την ζωή μας. Έχουν να γίνουν ακόμη πολλά, σας επισημαίνω ως ακραίο παράδειγμα κακοδιοίκησης τα κτηματολογικά γραφεία που αποτελούν το κυριότερο εμπόδιο για οικονομική ανάπτυξη της κτηματαγοράς στην Αττική, όποιος έχει πάει τελευταία, θα με καταλάβει.

Υπάρχει ένα ''υπόγειο'' ρεύμα στην κοινωνία που σας ανησυχεί για την επιλογή της ''ακραίας'' ψήφου του?

Λογικό να υπάρχει σε κάποια στρώματα δυσαρέσκεια ή και θυμός, ιδιαίτερα σε νέους ανέργους, ή σε κοινωνικά στρώματα που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους, όμως η «ακραία ψήφος» δεν λύνει προβλήματα, αντιθέτως τα διογκώνει. Το είδαμε και στα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης.

Δεν θα έπρεπε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός να έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα στη δομή λειτουργίας του σιδηροδρόμου και να έχουν επιληφθεί πριν την τραγωδία?

Ο πρωθυπουργός με γενναιότητα αναγνώρισε και τις δικές μας πολιτικές ευθύνες, σε ένα πλαίσιο συνολικών πολιτικών ευθυνών για τον ελληνικό σιδηρόδρομο, καθώς ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι μέχρι το 2019 όλα λειτουργούσαν καλώς. Η μεγάλη μας ευθύνη είναι ότι δεν συγκρουστήκαμε γρηγορότερα με τις παθογένειες του Δημοσίου, με τα ελαφρυντικά της ύπαρξης της πανδημίας και των ελληνοτουρκικών που μας εμπόδισαν να στραφούμε πιο αποτελεσματικά στο εσωτερικό. Μόνον όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ μπορούν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα σε αυτό το κράτος, και αυτό θα κριθεί στις επόμενες εκλογές.

Γιατί ένας πολίτης να ψηφίσει Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές?

Γιατί στα τέσσερα χρόνια 2019-2023 αντιμετωπίσαμε με επιτυχία μια σειρά εισαγόμενων κρίσεων, όπως τα ελληνοτουρκικά, η πανδημία του κορονοϊού, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Την ίδια στιγμή μειώθηκαν 50 φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, επιτεύχθηκε οικονομική ανάπτυξη ρεκόρ για τα επίπεδα της Ευρωζώνης, η χώρα εξοπλίστηκε ως αστακός έναντι της γείτονος, δημιουργήθηκε από το μηδέν το «ψηφιακό κράτος» και υπήρξε σαφής προστασία της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής στα χρόνια της πανδημίας και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με βοήθεια από την Κυβέρνηση προς τους πολίτες δεκάδων δις ευρώ. Και όλα αυτά, όχι με στραγγαλισμό της μεσαίας τάξης και υπερφορολόγηση, αλλά από τα πλεονάσματα και την υπεραπόδοση της οικονομίας.

Με δεδομένο ότι θα πάμε σε επαναληπτικές κάλπες, μπορείτε να κάνετε μια εκτίμηση για την εκβασή τους?

Η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη με διακριτή διαφορά και υψηλότερο του αναμενομένου ποσοστού στην πρώτη κάλπη και με άνετη αυτοδυναμία στην δεύτερη κάλπη.

Σας παρακαλώ όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε, σκιαγραφήστε μου το πρωθυπουργικό προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη...

Σοβαρός, μεθοδικός, εργατικός, με όραμα για μια Ελλάδα προσανατολισμένη στο μέλλον δίπλα στα πιο προοδευμένα έθνη, αλλά και ασφαλή έναντι των εξωτερικών απειλών. Η συγκλονιστική παρουσία του στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η αντιμετώπισή του από τους ξένους ηγέτες νομίζω αποδεικνύει τα όσα λέμε.

Έχει δίκιο ένα μέρος της κοινωνίας να ισχυρίζεται ''όλοι οι πολιτικοί το ίδιο είναι'' η αυτό σας φαίνεται άδικο?

Η μεγαλύτερη αδικία στην ζωή είναι ο εξισωτισμός προς τα κάτω. Δεν είναι όλοι ίδιοι, και ανήκει στον ψηφοφόρο η ευθύνη να ξεχωρίσει «την ήρα από το στάρι».

Γιατί εκτιμάτε πως ένα μέρος της νεολαίας αποστρέφεται την πολιτική?

Γιατί τα τελευταία χρόνια η νεολαία της χώρας μας πλήρωσε βαρύ τίμημα για την οικονομική χρεοκοπία, χάθηκαν δουλειές, έπεσε το βιοτικό επίπεδο, νέοι μετανάστευσαν, χάθηκε η προοπτική. Αυτή είναι η κύρια ευθύνη του πολιτικού συστήματος, να επιστρέψουν οι νέοι, να τους δοθούν κίνητρα και ευκαιρίες, να πάει η Ελλάδα μπροστά με τους νέους της, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το μέλλον.

Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο της αντιπολίτευσης, γενικά, στην παρούσα κοινοβουλευτική θητεία?

Ρητορικό το ερώτημα, προφανώς όχι. Μηδενισμός, τοξικότητα, άρνηση στα πάντα, ακόμη και στα αυτονόητα. Θυμηθείτε τις περιπτώσεις της «νεκρής Μαρίας» και του φράκτη στον Έβρο, για να καταλάβετε τι εννοώ.

Μήπως οι εκλογές είναι σαν κάποια ποδοσφαιρικά παιχνίδια που δεν κερδίζει ο καλύτερος?

Οι εκλογές κερδίζονται από την παράταξη που θα οδηγήσει την πατρίδα με σιγουριά στο μέλλον, στην ασφάλεια, στην οικονομική ευημερία. Η παράταξη αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία και Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πειραματισμοί κατά το παρελθόν κόστισαν πολύ, δεν χρειάζεται να τους ξαναζήσουμε.

Σας κάνω μια ερώτηση ίντριγκας. Η Ελλάδα λειτούργησε με συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ ή παλιότερα με πολυκομματικές κυβερνήσεις. Γιατί να μην μπορέσει και αύριο?

Η Ελλάδα έζησε τα καλύτερά της χρόνια με μονοκομματικές κυβερνήσεις, και θα συνεχίσει να πορεύεται με μονοκομματική, αλλά όχι μονόχρωμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στηριζόμενη στους αξιότερους πολίτες της.

Ο πολίτης Γιάννης ποιά δύσκολη ερώτηση θα έκανε στον υποψήφιο βουλευτή Σαμέλη και ποια θα ήταν η απάντηση?

«Γιατί να ψηφίσω εσένα και όχι κάποιον άλλον;» Γιατί είμαι αγωνιστής, και ακόμη και εάν δεν πετύχω το καλύτερο, σίγουρα θα έχω «ματώσει» στην προσπάθεια.

Πώς φαντάζεστε, πώς ονειρεύεστε την Ελλάδα σε 10 χρόνια από σήμερα?

Ονειρεύομαι μια χώρα δίπλα στα πλέον προηγμένα έθνη της γης, με οικονομική ανάπτυξη και ευημερία, με ευκαιρίες για τις νέες και τους νέους του, με εθνική αυτοπεποίθηση και με ασφάλεια.

Όταν κοιτάτε το παιδί σας στα μάτια τι σκέφτεστε?

Εύχομαι να είναι πάντα υγιής, και να μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους και τα όνειρά της, όποια και αν είναι αυτά. Καθήκον μου να την στηρίξω όπως μπορώ.

Υπάρχει ένα ταξίδι που λαχταράτε και θέλετε κάποτε να κάνετε?

Θα ήθελα να κάνω ένα πολυήμερο ταξίδι από τον Βορρά ως τον Νότο της, στην Αμερική, χωρίς έννοιες και χρονικούς περιορισμούς, άλλα μάλλον, λόγω υποχρεώσεων, θα πρέπει να περιμένω χρόνια.

Θα μου πείτε έναν κινηματογραφικό ήρωα με τον οποίο έχετε ταυτιστεί στα νιάτα σας και γιατί?

Με συγκλόνισε η ταινία «Braveheart» με τον Mel Gibson, γιατί μου εμφύσησε την ιδέα ότι τίποτε δεν επιτυγχάνεται χωρίς μάχη, και καμία μάχη δεν είναι χαμένη εκ των προτέρων, παρά μόνον αυτή που δεν δόθηκε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ''Πρωτοσέλιδο''

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ

Ο Γιάννης Σαμέλης γεννήθηκε το 1975, κατοικεί στην Κάντζα Παλλήνης, είναι έγγαμος, και έχει μία κόρη. Δικηγόρος Αθηνών Παρ’ Αρείω Πάγω και Οικονομολόγος, Πτυχιούχος Νομικής Πανεπιστημίου Ρώμης «TOR VERGATA», Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Ρώμης «ROMA TRE», Απόφοιτος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης [MSc] «Κράτος και Δημόσια Πολιτική» του ΕΚΠΑ. Απόφοιτος Μακροχρόνιου Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κατάρτισης «Φορολογικού Δικαίου» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διατέλεσε Τακτικό Μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού και Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Νομικός Σύμβουλος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάχιμος Δικηγόρος, έχει χειριστεί πληθώρα ποινικών υποθέσεων Οικονομικών αδικημάτων, Εμπορικού, Φορολογικού και Δημοσιονομικού Δικαίου. Υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης Αττικής, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, και τακτικό Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΚΕ. Μέλος της Νέας Δημοκρατίας από το 1993.