iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Δήμητρα Τσεβά: Είπα
θα τα καταφέρω
και τα κατάφερα


Λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία της ως δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου η Δήμητρα Τσεβά, παραχωρεί την πρώτη της συνέντευξη σε τοπικό μέσο με έδρα τον δήμο, την ηλεκτρονική εφημερίδα iselida.gr.
Το ξυπνητήρι και των δύο χτυπάει εδώ και δεκαετίες στις 6 τα ξημερώματα, συνεπώς το ραντεβού μας δεν θα μπορούσε να μην είναι πολύ πρωινό για καφέ.
Συνέντευξη στον ΑΡΓΥΡΗ ΚΩΣΤΑΚΗ
6 στα 6. Δηλαδή 6 φορές υποψήφια σε δημοτικές εκλογές και πάντα με επιτυχία στις κάλπες. Η 6η σας έφερε και τον δημαρχιακό θώκο...
Πάντα με πάθος και αγάπη για την τοπική αυτοδιοίκηση. Αν δεν αγαπήσεις την τοπική αυτοδιοίκηση, έλεγαν οι παλιοί, δεν κάνεις τίποτα. 
Φοβάμαι ότι εκλείπουν όσο περνάνε τα χρόνια οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά και αγαπάνε αληθινά αυτό που κάνουν...
Δυστυχώς διαπιστώνω κι εγώ το ίδιο. Υπάρχουν αρνητικές επιρροές από παντού. Ίσως από την κεντρική εξουσία, ίσως από τα ΜΜΕ, ίσως από τους ίδιους τους χαρακτήρες των ανθρώπων. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι κατάθεση ψυχής και αγάπη, αλλά τελικά δεν συμβαίνει έτσι με όλους.
Συνεπώς ''ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη''. Δηλαδή όσο καλές προθέσεις κι αν έχει ένας άξιος δήμαρχος αν όλη η ομάδα διοίκησης δεν είναι απαρτίζεται από ικανά και έντιμα στελέχη, τότε υπάρχει θέμα...
Αυτά είναι αλληλένδετα. Ούτε ένας μόνος του μπορεί, ούτε οι πολλοί μπορούν αν δεν υπάρχει μια σωστή ηγεσία. Όλα είναι ένα σύνολο σκέψεων, πράξεων και κινήσεων. Το ''μπροστά σε νέα πορεία'' ξεκίνησε ως καλή ομάδα από την αρχή. Θεωρώ ότι έχουμε βρει μια κοινή συνισταμένη. Θα συζητάμε τα λάθη μας. Δεν θα κρυβόμαστε πίσω από κλειστές πόρτες. Ο ένας θα καλύπτει το κενό του άλλου και θα φανεί στο μέλλον το αποτέλεσμα.
Τι συνέβη στις αρχές του χρόνου και φύγατε ξαφνικά από την παράταξη του δημάρχου και παραιτηθήκατε και από τη θέση της αντιδημάρχου?
Δεν έγινε ξαφνικά. Συσσωρεύτηκαν γεγονότα, συμπεριφορές και απογοήτευση. Όταν λοιπόν μια συνεργασία γίνεται δυσχερής δεν έχει πλέον νόημα να κάθεσαι. Το να μένεις και να γκρινιάζεις όπως κάνουν άλλοι δεν μου αρέσει. Είναι σαν τους γάμους. Μια κακή σχέση πρέπει να διακόπτεται.
Και κάνατε μια παράτολμη κίνηση να είστε υποψήφια δήμαρχος, ''ρίξατε μια ζαριά'' που δεν ξέρατε τι θα φέρει...
Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω, είχα δίπλα μου αρκετούς ανθρώπους που με υποστήριζαν ενεργά και ήξερα ότι θα τα καταφέρω. Δεν ήμουν μόνη, αλλά περπατούσα χέρι χέρι με πολλούς, βάζοντας παρωπίδες. Έτσι κάνω σε όλη μου τη ζωή. Δεν ακούω τις κακές φωνές, κοιτάω μόνο τον στόχο. 
Νιώθατε έτοιμη, δεν φοβηθήκατε?
Μπαίνω το 2024 στον 22ο χρόνο της ενασχολησής μου με τα κοινά σε θεσμικές θέσεις διοικητικής ευθύνης. Μαθήτευσα δίπλα σε πολλούς άξιους ανθρώπους. Δεν μηδενίζω το παρελθόν. Δεν είχα κανέναν φόβο. Είπα θα τα καταφέρω και τα κατάφερα.
Και είστε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στον δήμο μας, αλλά και σε όλη την ανατολική Αττική...
Είμαστε λίγες γυναίκες δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα. Μόνο 22. Το 2019 ήταν 17, ας ελπίσουμε το 2028 να είμαστε πολύ περισσότερες.
Δηλαδή σκοπεύετε να είστε ξανά υποψήφια δήμαρχος το 2028?
Να δούμε πώς θα πάει αυτή η δουλειά που έχουμε μπροστά μας πέντε χρόνια. Αν οι πολίτες μας ενθαρρύνουν δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσουμε. Αλλά σήμερα που ρωτάτε ούτε κατά διάνοια. Τώρα η σκέψη είναι μόνο στη δουλειά.
Νωρίτερα είπατε ''δεν μηδενίζω το παρελθόν''. Ο Βαγγέλης Μπουρνούς δεν έκανε τίποτα καλό σε αυτή την πόλη?
Όχι βέβαια! Ποιός το είπε αυτό? Είναι έξυπνος άνθρωπος, αλλά κάπου αυτή την εξυπνάδα τη χρησιμοποίησε σε λανθάνουσα μορφή. Κανείς δεν είναι τέλειος. Κανείς δεν είναι άχρηστος. Όποιος το πει αυτό είναι εμπαθής. Ποτέ δεν μηδένισα κανέναν. Δεν είμαι εγώ η τέλεια. Είμαστε άνθρωποι με λάθη και αδυναμίες και όχι Θεοί.
Με 39 χρόνια στη δημοσιογραφία δεν θα πέσω στην ''παγίδα'' να σας ρωτήσω ποιούς θα ορίσετε αντιδημάρχους γιατί δεν θα μου πείτε, αλλά θα ήθελα τουλάχιστον  να ''φωτογραφήσετε'' το νέο γενικό γραμματέα που είναι μια πολύ σημαντική θέση...
Δεν θα είναι από εδώ. Όσο για τους αντιδημάρχους θα είναι άξιοι και καλοί άνθρωποι, πετυχημένοι στα επαγγελματά τους και στις οικογενειές τους. Όπως κι εγώ ξεκίνησα την πρώτη φορά να μαθαίνω, κανείς δεν είναι μαθημένος στα πάντα. Θα τους συμβουλεύω και θα τους μεταλαμπαδεύω την τεχνογνωσία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πλέον υπάρχουν και συνέδρια και σε συνδυασμό με τη θελησή τους και την αφύπνιση νομίζω θα πάνε καλά. Θα τους ανακοινώσω μετά την ορκωμοσία της 16ης Δεκεμβρίου. 
Τι θα γίνει τελικά με τον ΔΟΠΑΠ και το ''Φ. Καβουνίδης''?
Θα καταργηθούν και οι υπάλληλοι θα αφομοιωθούν στο εργασιακό δυναμικό του δήμου. Θα ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες, ενώ θα υπάρχει και αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Ποιό σκέφτεστε να είναι το πρώτο πρώτο πράγμα που θα κάνετε ως δήμαρχος?
Θα κοιτάξω τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Όλοι αυτό θέλουμε. Μια καθαρή, ασφαλή και λειτουργική πόλη. Δεν υπάρχουν ''μαγικά ραβδιά'', αλλά θα το παλέψουμε, αφού έχουμε θετική διάθεση. Θα ανεβάζουμε τον πήχη όλο πιο ψηλά. 
Δύο από τα τεράστια προβλήματα των κατοίκων της Ραφήνας είναι το μαρτύριο της ηχορύπανσης των αεροσκαφών ιδίως το καλοκαίρι και η έλλειψη χώρων στάθμευσης σε συνδυασμό με το μποτιλιάρισμα λόγω του λιμανιού. Ο δήμος δεν έχει καμία δικαιοδοσία ούτε στο ''Ελ. Βενιζέλος'', ούτε στο λιμάνι. Βρισκόμαστε σε ''συμπληγάδες''.
Έχετε δίκιο όπως το λέτε. Το γνωρίζω, γιατί εδώ γεννήθηκα όπως ξέρετε, εδώ ζω και εδώ θα τελειώσει ο κύκλος της ζωής μου. Η φιλοσοφία μου είναι ότι πας πιο μακριά όταν έχεις καλή σχέση με τους άλλους. Όταν κάνεις συζήτηση. Πνέει ούριος άνεμος με τον Οργανισμό Λιμένος Ραφήνας και με αγαστή συνεργασία θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά ο ένας στον άλλον. 
Παράλληλα όμως στενάζουν και οι επιχειρήσεις της περιοχής...
Θα κοιτάξουμε με κάποιες παρεμβάσεις να αποσυμφορηθεί το εμπορικό κέντρο από τα πολλά ΙΧ που αφήνουν οι ταξιδιώτες του λιμανιού, ενώ σχεδιάζουμε και δράσεις για την τόνωση της αγοράς.
Και για το θόρυβο των αεροσκαφών?
Έχω μιλήσει ήδη με έναν ειδικό μελετητή ο οποίος εκπόνησε ένα πρόγραμμα για τον δήμο Σπάτων - Αρτέμιδας. Έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες, ξέρουμε πού πρέπει να απευθυνθούμε. Όχι στη διοίκηση του αεροδρομίου, αλλά σε άλλον αρμόδιο φορέα και δεν αναφέρομαι σε δικαστική διαμάχη. Δεν έχει τηρηθεί ο νόμος γι αυτό υποφέρει η Ραφήνα. Ελπίζουμε στο καλύτερο δυνατό.
Ο χειμώνας είναι εδώ και η αγωνία, ο προβληματισμός για το Μεγάλο Ρέμα παραμένει. Τι μπορείτε να πείτε υπεύθυνα στους κατοίκους ως δήμαρχος?
Υπεύθυνα δεν μπορώ να πω τίποτα γιατί το θέμα το γνωρίζουν οι ειδικοί επιστήμονες και βρίσκεται αποκλειστικά στο υπουργείο υποδομών. Εκείνοι πρέπει να κάνουν τη σωστή κίνηση με τους τεχνοκράτες τους και να δώσουν την όποια εντολή. Εμείς ως δήμος μπορούμε να βοηθήσουμε όπου είναι δυνατόν. Πρωτεύοντα ρόλο σε όλα αυτά έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. 
Μου περιγράφετε ότι και η νέα Δημοτική Αρχή, όπως και η απερχόμενη, δεν θα δράσει ακτιβιστικά, αλλά θα σεβαστεί το Κράτος και την επιστήμη...
Δεν κυνηγάμε θαύματα. Ακόμη και κάποιοι που είναι οικολόγοι, συζητώντας μαζί τους έχουμε κοινές απόψεις ότι στόχος είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Έχει εκλεγεί και η Εμμανουέλα Τερζοπούλου από το Οικολογικό Κίνημα του '' Γη και Ελευθερία'', η οποία θέλει να αγωνιστεί, αλλά έχει απόλυτη συναίσθηση των δραματικών γεγονότων με τις πλημμύρες που συνέβησαν πριν από χρόνια.
Τι θα γίνει με τη ''λαιμητόμο'' της Φλέμινγκ? Αρνούμαι να χαρακτηρίζω λεωφόρο έναν καρόδρομο του 50'. ''Ο κόμπος ''έφτασε στο χτένι''...
Η νέα διοίκηση θέλει να μην εγκλωβίζονται οι οδηγοί και να αποκτήσει πεζοδρόμιο για τους πεζούς. Το έργο ως μελέτη είχε ξεκινήσει από την τότε Νομαρχία, αλλά πρέπει να δούμε που έχει φτάσει. Κι εμείς να βοηθήσουμε για ό,τι καλύτερο.
''Τρίτος Κόσμος'' δηλαδή. Μια μελέτη που δεν ξέρετε καν σε ποιό στάδιο βρίσκεται εδώ και 20 χρόνια και στο μεταξύ σκοτώνονται ή κινδυνεύουν άνθρωποι.
Θέλουμε μια πόλη που βαδίζει προς το μέλλον. Όμως το σύστημα είναι αργό, η γραφειοκρατία ανίκητη. Εμπλέκονται πολλοί φορείς, οι διαγωνισμοί, οι χρηματοδοτήσεις, οι αγκυλώσεις...
Θα δοθεί κι άλλη έμφαση στον αθλητισμό με δεδομένο ότι έχουμε πολλές και καλές ομάδες και συλλόγους σε αρκετά αθλήματα?
Οι νέοι διψούν για αθλητικούς χώρους κι εμείς ενώ είχαμε ξεκινήσει έναν δικό μας τον χαρίσαμε τελικά σε άλλους. Το Παραολυμπιακό κέντρο στην Αρίωνος. Αγαπάμε και σεβόμαστε τους ανθρώπους με αναπηρία, αλλά πώς θα έχουμε εμείς ως δήμος τη χρήση του γηπέδου για τους πολίτες μας? Είναι μεγάλος πόνος για εμάς η απώλεια αυτού του γηπέδου. Συνεπώς ό,τι έχουμε έχουμε και θα κινηθούμε σε αυτό.
Δυστυχώς και σε αυτή την προεκλογική περίοδο νιώσαμε αυτόν τον απαράδεκτο ''εμφύλιο πόλεμο'' από ορισμένους μεταξύ Ραφήνας και Πικερμίου...
Δεν θέλουμε να υπάρχει αυτή η διάσταση των ''δύο πόλεων''. Δεν πρέπει να μας χωρίζει η γεωγραφική λεπτομέρεια ότι η Ραφήνα είναι δίπλα στη θάλασσα και το Πικέρμι δίπλα στο βουνό. Θα προσπαθήσουμε να εξισορροπήσουμε και τις δύο πλευρές. Δεν έγινε καμία προετοιμασία προ Καλλικράτη και ξαφνικά την 1η Ιανουαρίου του 2011 κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε έναν αυτοδιοικητικό ''γίγαντα''. Αυτό έφερε τη δυσχέρεια και ελπίζω ότι όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση να εξομαλύνεται.
Είπαμε για τη Ραφήνα. Να δούμε και τα θέματα του Πικερμίου...
Πρώτο μας μέλημα είναι το σχέδιο πόλης. Θέλουμε να εξαλείψουμε κάποιες αδυναμίες ή αδικίες. Δεν θέλουμε τη ΜΕΒΑ στη λεωφόρο Μαραθώνος, κάτι το οποίο μας είχε αποκρυφτεί. Δεν έχουμε αντίρρηση να δημιουργούνται ''πράσινα'' σημεία διαχείρισης, αλλά των δικών μας βλαστικών υπολειμμάτων και όχι σε κεντρικό ιστό. Θα δώσουμε έμφαση στην πολιτική προστασία τον χειμώνα στους ορεινούς οικισμούς. 
Η συνεργασία σας με τον Ανδρέα Βασιλόπουλο και τη ''Δύναμη Ανάπτυξης'' που σας στήριξε τη δεύτερη Κυριακή?
Έχουμε φιλική διάθεση, ανταλλάσσουμε απόψεις και συνεχίζουμε.
Παραμένει δηλαδή ένας άτυπος εταίρος της Δημοτικής Αρχής?
Ναι λόγω της νομοθεσίας, όχι γιατί υπάρχει κακή πρόθεση. Στο προηγούμενο δημοτικό σχήμα του επέτρεπε ο νόμος να είναι συνεργαζόμενος αντιδήμαρχος. Τώρα ο νόμος δεν επιτρέπει αντιδημαρχίες σε επικεφαλής άλλων παρατάξεων.
Υπονοείτε πως αν δεν είχε αλλάξει νόμος θα τον κάνατε αντιδήμαρχο?
Δεν μας οδηγεί πουθενά να συζητάμε για το παρελθόν. Έγινε, δοκιμάστηκε και τώρα δεν υφίσταται αυτός ο νόμος.
Ελοχεύει ο κίνδυνος αλαζονείας εκ μέρους σας λόγω της αριθμητικά αδύναμης αντιπολίτευσης?
Όχι βέβαια. Αυτό είναι θέμα χαρακτήρων. Θέμα ανθρώπων. 
Εκκρεμεί εδώ και χρόνια η απόδοση των παραλιών από τον ΟΛΡ στον δήμο. Τι εικόνα έχετε?
Ο Οργανισμός μας ενημέρωσε ότι το Κόκκινο Λιμανάκι και οι Μαρίκες θα μας αποδοθούν και θα κρατήσει την κεντρική πλαζ και το Μπλε Λιμανάκι. Έχουμε συστήσει μια επιτροπή διαχείρισης παρακτίου μετώπου και περιμένουμε τις τελικές υπογραφές.
Σας προβλημάτισε η τεράστια αποχή στις δημοτικές κάλπες?
Φυσικά. Τέσσερις στους δέκα δημότες δεν πήγαν να ψηφίσουν για τον τόπο τους. Είναι γενικό το κακό. Ο κόσμος ακούει πολιτική και αποθαρρύνεται. Όμως οι δήμοι δεν είναι κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά δεν παύουν να είναι αλληλένδετες οι σχέσεις. ''Μας παίρνει κι η μπάλα'' κι εμάς. Πρέπει να αλλάξει το κλίμα και η εικόνα μας. Να δείξουμε ένα ανθρώπινο πρόσωπο. Ότι είμαστε εργάτες του λαού και όχι αλαζονικοί ηγεμόνες.
Είστε σίγουρη ότι και οι 15 δημοτικοί σας σύμβουλοι έχουν ταπεινότητα και κοινή ανθρωποκεντρική φιλοσοφία με εσάς?
Θα φανεί. Θα φανούν - αν υπάρξουν - αδυναμίες και ελπίζω να έχουμε τη σύνεση να ''τα μαζεύουμε''. Γιατί ο καθένας όταν δοκιμάζεται στα δύσκολα δείχνει τον χαρακτήρα του.
''Αρχή άνδρα δείκνυσι'' έλεγαν οι αρχαίοι όπως γνωρίζετε.
Και αρχή... γυναίκα δείκνυσι για να το παραφράσω με χιούμορ...
Αν υπήρχε η καλή διάθεση να πιείτε ένα φιλικό καφεδάκι, όπως καλή ώρα εμείς τώρα, με τον κ. Μπουρνούς τι θα του λέγατε?
''Η ζωή συνεχίζεται. Πρέπει να αποδεχθείς την εντολή της πλειοψηφίας της κοινωνίας''. Θέλω να σας επισημάνω ότι ο ίδιος όταν είμασταν συνεργάτες έλεγε ότι θαύμαζε την εργατικοτητά μου. Δεν μας χωρίζουν πολλά πράγματα. Εκείνος έχει την εξυπνάδα, εγώ την εργατικότητα. Αν μπορούσε να λειτουργήσει με αρμονία αυτό δεν θα φτάναμε στην αντιπαλότητα.
Ποιό είναι το μεγάλο σας όνειρο για τη Ραφήνα?
Να γίνει η Ραφήνα τόπος προορισμού. Να έλξουμε την αγάπη του κόσμου.
Σας ευχαριστώ θερμά για τη συζήτηση.
Κι εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να μάθουν οι πολίτες τις απόψεις μου.