iselida.gr - Ειδήσεις για την πρώτη σελίδα

Κυριακή - 19 Μαΐου 2024

Η εκπληκτική ιστορία
ζωής του αστροναύτη
Ρόναλντ Μακνέρ


Το καλοκαίρι του 1959, κλήθηκε η αστυνομία όταν ένα 9χρονο μαύρο αγόρι, αρνούνταν να φύγει από τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Σολτ Λέικ Σίτυ, στην οποία ίσχυαν φυλετικοί διαχωρισμοί, χωρίς να του επιτραπεί να δανειστεί ένα βιβλίο. Αφού κλήθηκε και η μητέρα του, επιτράπηκε στο αγόρι να δανειστεί ότι ήθελε.
Το αγόρι συνέχισε τις σπουδές του και το 1971 πήρε το πτυχίο του στη Φυσική από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ενώ το 1976 πήρε το διδακτορικό του στη Φυσική από το ΜΙΤ. Την ίδια χρονιά κέρδισε και το χρυσό μετάλλιο στο πρωτάθλημα καράτε των ΗΠΑ, ενώ κέρδισε και άλλους 5 τίτλους στο ίδιο άθλημα.
Το 1978 ήταν ένας από τους 35 αστροναύτες που επιλέχθηκαν από τη NASA, μεταξύ 10.000 υποψηφίων. Ο αστροναύτης Ρόναλντ Μακνέρ ήταν ο δεύτερος Αφροαμερικανός αστροναύτης και η πρώτη πτήση του στο διάστημα, έγινε από τις 3 έως τις 11 Φεβρουαρίου 1984.
Μαζί με τον Γάλλο συνθέτη Ζαν Μισέλ Ζαρ, ο Ρόναλντ Μακνέρ, που ήταν και καλός σαξοφωνίστας, σχεδίαζε να ηχογραφήσει ένα σόλο στο σαξόφωνο στο Challenger που θα περιλαμβάνονταν στο νέο δίσκο του συνθέτη, κάτι που θα έκανε το σόλο του Μακνέρ, το πρώτο πρωτότυπο μουσικό κομμάτι που ηχογραφήθηκε στο διάστημα.
Ο Ρόναλντ Μακνέρ σκοτώθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1986, όταν το Challenger εξερράγη και διαλύθηκε στον αέρα, 73 δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευση του.
Σήμερα, η βιβλιοθήκη που αρνήθηκε δανείσει ένα βιβλίο στο 9χρονο αγόρι, φέρει το όνομα του, όπως και πολλά άλλα δημόσια κτήρια, δρόμοι και πάρκα.
Εξαιρετική ανάρτηση από αυτές που κοσμούν το διαδίκτυο από τον Vangelis Chorafas